Fotoexpositie ‘Gezichten van Israël’ toont optimistisch beelden van Joden, moslims en christenen

Organisatie: 
Stichting Folkingestraat Synagoge

fotoexpostie: portrettenserie 'Gezichten van Israël' door: Louisa Verhulst
datum: zondag 2 april t/m zondag 14 mei 2017
openingstijd: 13:00-17:00 uur
officiële opening: zondag 2 april 15:30 uur
plaats: Folkingestraat 60, Synagoge GroningenLouisa Verhulst:'Portret van een vrouw in Israel'
Fotografe Louisa Verhulst toont vanaf 2 april in Synagoge Groningen haar portretserie ‘Gezichten van Israel’, met optimistische beelden waarin Israël een land blijkt van zowel de toekomst als het verleden, een land van vele religies, meningen en gevoelens, met verschillende gezichten, letterlijk en figuurlijk. Om 15.30 uur is de offciële opening.


Zelf zegt Louisa Verhulst: “Ik laat de mensen zien die in Israël wonen, leven, werken en liefhebben. Of ze nou Jood, Arabier of christen of een mix van dat alles zijn.”
Voor ‘Gezichten van Israël’ maakte Louisa Verhulst portretten in onder meer Jeruzalem, Tel Aviv, Haifa, Akko en Tiberias. Twee keer bezocht ze het land.

Tijdens haar eerste bezoek, dat twee maanden duurde, maakte ze een uitgebreide rondreis en overnachtte ze bij mensen thuis, in een kibboets en in jeugdherbergen. Tijdens haar laatste reis maakte ze de huidige portrettenserie. Verhulst is via haar moeder van Joodse afkomst: “Ik heb het gevoel dat Israel mijn moederland is, zoals Nederland mijn vaderland is. Ik voel mij er thuiskomen.”

Louisa Verhulst: 'portret in actie'

Ze vindt Israël een fascinerend en open land waar je zonder problemen mensen kunt  fotograferen, wat opmerkelijk is voor een land met ingewikkelde relaties en situaties:.
Het is een land waar altijd wat gebeurt, waar veel te zien is en waar prachtige mensen wonen. Wat ik wil laten zien zijn de mensen die in Israël wonen, leven, werken, liefhebben en die iets van hun toekomst willen maken. Die positief zijn, rust willen, gelukkig zijn. Die verder willen. Of ze nou Jood, Arabier of christen of een mix van dat alles zijn. Omdat ze mens zijn.”

Louisa Verhulst (Australië, 1959) studeerde aan de kunstacademie in Utrecht, is zelfstandig fotograaf en studeert nu aan de Fotoacademie in Amsterdam. Ze maakt portretten in opdracht en maakt autonoom werk. Van Amsterdam, waar ze het grootste deel van haar leven woonde en studeerde, heeft ze veel foto's gemaakt en ze heeft er geëxposeerd. Ze maakte verder veel fotoreportages in grote Europese steden, van Valencia tot IJsland en fotografeerde landschappen. Buiten Europa fotografeerde ze onder meer in Zuid-Afrika, Jordanië, Cuba en New York. Louisa Verhulst is momenteel druk bezig met meerdere fotoprojecten, zoals een portretserie van 'overlevers', mannen en vrouwen die een levensbedreigende ziekte hebben overleefd. In Marrakech gaat ze een serie maken over moderne jongeren daar: de hangjeugd en het uitgaanspubliek. Hip en booming.

Datum: 
zondag, 2 april, 2017 -
13:00 to 17:00