Expositie van Marten Klompien, de ‘ongemakkelijke’ kunstschilder van ‘De Ploeg’

Organisatie: 
Richard ter Borg & Stichting Folkingestraat Synagoge

zomerexpositie: Marten Klompien en zijn kunst van het weglaten
locatie: Synagoge Groningen
adres: Folkingestraat 60, Groningen
data: nog t/m 3 september 2017
weekdagen: Dinsdag t/m Vrijdag & Zondag
tijdstippen: 13-17 uur
entree: € 3,- p.p.
Text in English  -  Text auf Deutsch

“De grote kunst is de kunst van het weglaten”, zei de Groninger kunstenaar Marten Klompien (1917-1982) eens. Dat hij dit principe zelf ook echt in de praktijk bracht, toont zijn werk dat in de komende zomermaanden in Synagoge Groningen te zien is. De expositie is georganiseerd in samenwerking met kunstexpert Richard ter Borg.

Marten Klompien werd in 1917 in Hoogezand geboren als zoon van een binnenschipper.
Na de lagere school werkte hij in een tricotagefabriek en als huis- en decoratieschilder. Vanaf 1934 volgde hij daarnaast de avondopleiding van de Kunstnijverheidsschool.
Toen de bezetting in 1945 voorbij was, besloot hij als vrij kunstenaar door het leven te gaan: in die tijd een gewaagde stap. In de daarop volgende jaren schilderde en tekende hij vaak buiten, zowel in de stad als in de provincie Groningen: stads- en havengezichten, schepen en landschappen. De herfst en winter waren zijn favoriete jaargetijden, wat goed te zien is op deze expositie.

Om in zijn levensonderhoud te voorzien, maakte hij allerlei reclamewerk, zoals affiches en gevelreclames voor bioscopen.
Klompien werd in de jaren '50 uitgenodigd om lid te worden van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg. Toen hij eenmaal lid was, merkte hij al gauw dat hij zich daar niet thuis voelde. Met zijn donkere palet paste hij niet bij hun werk waarin expressionistische kleuren de boventoon voerden.

Engels rood en Pruisisch blauw

Aanvankelijk werkte hij in een impressionistische stijl die verwant is aan George Breitner. In 1958 kwam daarin verandering. Hij verruilde aardkleuren als Engels rood, Pruisisch blauw en gele oker voor zware, donkere tinten.
Ook liet hij steeds meer overbodige details weg en werden de vormen eenvoudiger. “De grote kunst is volgens mij de kunst van het weglaten”, zei hij eens.

Sinds 1982 leed Marten Klompien aan een oogkwaal waardoor hij nog maar met een oog kon zien. Toch bleef hij doorwerken.
Klompien stierf in 1996. Hij liet ongeveer 1000 schilderijen en honderden tekeningen en grafisch werk na.

Datum: 
zondag, 23 juli, 2017 - 13:00