Bragi A-capellakoor brengt 'Met de Franse slag': geestelijke muziek én wereldlijke chansons

Organisatie: 
A-capellakoor Bragi & Stichting Folkingestraat Synagoge

concert: a-capellakoorconcert
koor: A-capellakoor G.S.M.G. Bragi
programma: 'Met de Franse Slag'
datum: vrijdag 9 juni 2017
lokatie: Synagoge Groningen
adres: Folkingestraat 60   9711 JZ Groningen
aanvang: 20:00 uur (zaal open 19:30 uur)
klik hier voor de officiële poster van dit programma
Het programa dat het a-capellakoor van studentenmuziekgezelschap Bragi op 9 juni in Synagoge Groningen brengt, heeft als titel meegkregen: 'Met de Franse Slag', aangezien het grotendeels muziek met Franstalige liederen bevat. Maar er zijn ook liederen met Latijnse én met Nederlandse tekst. Het gaat zowel om geestelijke als wereldlijke muziek en liedteksten die afkomstig zijn uit een tijdvak dat varieert van de periode van de hoog-renaissance in de 16e eeuw en de vroege barok uit de 17e eeuw via werk uit de negentiende eeuw tot muziek uit onze tijd.

Het Groninger Studenten Muziekgezelschap Bragi (kortweg: G.S.M.G. Bragi of gewoon: Bragi), de grootste en oudste studentenmuziekvereniging van Groningen, bestaat dit jaar 135 jaar. De jongste loot aan dit gezelschap is A-capellakoor Bragi.

Details van het programma (voorzover bekend op 12 mei)
In het 1e blok vóór de pauze zijn er werken van de hoog-renaissance tot de vroegbarok:
De Spanjaard Tomás Luis de Victoria (1548-1611) met één werk
De Italiaan Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525/26-1594) ook met één werk
De Nederlander Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) Hij maakte, voor de twee 'psalmzettingen' die hier vertolkt worden, gebruik van het Franstalige (calvinistische) Geneefs Psalter.

In het 2e blok zijn er wereldlijke chansons:
De 'Belg' (uit het katholieke Franstalige Vlaanderen) André Pevernage (1542/43-1591)
met het feestelijke ‘Louange d’Anvers’ met een tekst die geschreven werd door de Vlaming Jan van der Noot (1539-1595) in de tijd vóór de val van Antwerpen, toen de stad nog floreerde.
De Fransman Clément Janequin (1485-1558) met ‘La Guerre’. In dit lange chanson wordt verteld van de strijd van François 1e tegen de Milanezen en hun Zwitserse troepen, een veldslag die o.a. bekend stond als ‘La Bataille Française’: de Franse slag dus. Men kan hierin ook veel geluiden uit een veldslag horen langskomen

Na de pauze is er weer een 1e blok met geestelijke muziek:
De Fransman Maurice Duruflé (1902-1986) met vier 'motetten' op Gregoriaanse thema’s,
De Nederlander Ton de Leeuw (1926-1996) met ‘Prière’, De Franse arabist en vertaler Franz Toussaint (1879-1955) schreef hiervan de tekst, die veel verwantschap heeft met teksten uit de Koran: hij vertelt van verwondering en ontzag voor al het moois van de schepping.

Het laatste gedeelte van het concert heeft ook modernere stukken, zowel van tekst als van muziek:
De Nederlander Leonard Evers (1985- ) met zeven ‘Immortellen’. Hij schreef deze stukken op teksten van Piet Paaltjens, pseudoniem van de Friese dichter-dominee François Haverschmidt (1835-1894), speciaal voor deze gelegenheid voor het a-capellakoor. De sfeer van de teksten en de muziek is vaak ironisch en studentikoos. Sommige stukken zijn zelfs ronduit hilarisch.
Het a-capellakoor heeft zijn best gedaan om deze stukken goed tot hun recht te laten komen, met een bescheiden choreografie.!

 

Datum: 
vrijdag, 9 juni, 2017 - 20:00