Activiteiten

Op deze pagina vindt u een overzicht van de activiteiten die plaatsvinden in de synagoge. Sommige van deze activiteiten worden georganiseerd door de Stichting Folkingestraatsynaoge, anderen worden georganiseerd door derde partijen

Boekpresentatie op 10 juli in Synagoge Groningen van Wandeltraject Leek Westerbork ter ering van 61 Leekster Joden

Herman Oosterman & Stichting Folkingestraat Synagoge

Naar aanleiding van het wegvoeren op 15 juli 1942 van 61 Leekster Joden naar kamp Westerbork, start Herman Oosterman op donderdag 6 juli vanuit Leek een herdenkingswandeltocht (waar hij iedere andere geïnteresseerde toe uitnodigt aan deel te nemen) die op 10 juli om 14:00 uur Synagoge Groningen aandoet en op 15 juli eindigt in Herinneringskamp Westerbork.
Dit initiatief gaat gepaard met de presentatie van een wandelboek ‘Het spoor volgen’, dat donderdagochtend 6 juli voor het eerst in Leek gepresenteerd wordt en - tijdens een korte manifestatie - op 10 juli om 14:00 uur óók in de Groninger Synagoge  Gastheer daar is Chris van Wierst.
Stadsdichteres Lilian Zielstra en Suze Sanders zullen dan met gedichten de geschiedenis belichten. Ook treedt Conny Essbach op.

In het boek worden de 10 trajecten die de tocht beslaat beschreven. De wandelroute volgt zo veel mogelijk de oude spoorroute, waarlangs in juli 1942 de Joodse ingezetenen van Leek zijn gedeporteerd naar kamp Westerbork. Daarnaast bevat het boek enige episodes uit de geschiedenis van de joodse bevolking van Groningen en Drenthe. Veel historische foto’s illustreren het verhaal.

Platform Religie en Levenbeschouwing viert midzomermiddag op het 'tempelplein' achter de synagoge

Platform Religie en Levenbeschouwing & Stichting Folkingestraat Synagoge

evenement: Midzomermiddag-viering
lokatie: synagoge Groningen én plein achter de synagoge
adres: Folkingestraat 60  9711 JZ  GRONINGEN
datum: zondag 2 juli 2017
tijdstip: 13:00 - 17:00 uur
entrée: gratis

Op een heus tempelplein Midzomer vieren door mensen te ontmoeten met heel diverse overtuigingen en door aan activiteiten deel te nemen. Dat kan op zondagmiddag 2 juli midden in de binnenstad van Groningen. Op deze Midzomermiddag – een nieuw initiatief van het Platform Religie en Levensbeschouwing  - kunnen bezoekers behalve luisteren ook meepraten en iets doen.

Klik hier voor het programma

'Mystic Concert' door Avi Adir

Kaya Wolff & Stichting Folkingestraat Synagoge

concert: 'Mystic Concert' (meditatieve en holistische muziek)
artiest: Avi Adir
datum: woensdag 21 juni 2017
adres: Folkingestraat 60   9711 JZ Groningen
tijdstip: 20:00 uur (zaal open 19.30 uur)
entrée aan de zaal: € 15.-
entrée bij reservering tot een week voor 21-juni: € 12.-
bel: 06 - 33 980 345  of mail: kadalente@yahoo.nl

De uit Israël afkomstige Avi Adir, zanger en multi-instrumentalist, geeft op woensdagavond  21 juni zijn 'Mystic Concert' in Synagoge Groningen. Avi Adir reist door de wereld om zijn muziek met een meditatief karakter te delen. Zijn stem - die uit een andere wereld lijkt te komen - speelt daarbij een belangrijke rol. Hij begeleidt zichzelf met talrijke instrumenten.
Adir neemt het publiek mee naar andere sferen, wat door de ruimte van de synagoge mooi ondersteund en versterkt wordt.
Op donderdag 22 juni, de dag na het concert, geeft Avi Adir in Groningen ook nog een workshop: 'Authentic Singing' genaamd.

Muziek met Hebreeuwse en Jiddische teksten door Het Utrechts Kamerkoor op 10 juni in programma 'Shalom!'

Het Utrechts Kamerkoor & Stichting Folkingestraat Synagoge

concert met liederen: Het Utrechts Kamerkoor, o.l.v. Wolfgang Lange
programma: Shalom!
datum: zaterdag 10 juni 2017
tijdstip: 15:00-17:00 uur
adres: Folkingestraat 60 Groningen
prijs: € 15,- in de voorverkoop: € 12,-  t/m 18 jaar: € 7,-
verkoop&info: www.utrechtskamerkoor.nl

Op zaterdag 10 juni komt het Utrechts Kamerkoor van 15:00 tot 17:00 uur in Synagoge Groningen met Shalom!', een programma vol muziek met Hebreeuwse en Jiddische teksten.  Lees hier het programmaboekje voor het Shalom!-concert, met uitgebreide toelichtingen en met in Latijnse letters getranscribeerde Hebreeuwse en Jiddische teksten plus de Nederlandse vertaling daarvan.

Bragi A-capellakoor brengt 'Met de Franse slag': geestelijke muziek én wereldlijke chansons

A-capellakoor Bragi & Stichting Folkingestraat Synagoge

concert: a-capellakoorconcert
koor: A-capellakoor G.S.M.G. Bragi
programma: 'Met de Franse Slag'
datum: vrijdag 9 juni 2017
adres: Folkingestraat 60   9711 JZ Groningen
aanvang: 20:00 uur (zaal open 19:30 uur)
klik hier voor de officiële poster van dit programma
Het programa dat het a-capellakoor van studentenmuziekgezelschap Bragi op 9 juni in Synagoge Groningen brengt, heeft als titel meegkregen: 'Met de Franse Slag', aangezien het grotendeels muziek met Franstalige liederen bevat. Maar er zijn ook liederen met Latijnse én met Nederlandse tekst. Het gaat zowel om geestelijke als wereldlijke muziek en liedteksten die afkomstig zijn uit een tijdvak dat varieert van de periode van de hoog-renaissance in de 16e eeuw en de vroege barok uit de 17e eeuw via werk uit de negentiende eeuw tot muziek uit onze tijd.

Het Groninger Studenten Muziekgezelschap Bragi (kortweg: G.S.M.G. Bragi of gewoon: Bragi), de grootste en oudste studentenmuziekvereniging van Groningen, bestaat dit jaar 135 jaar. De jongste loot aan dit gezelschap is A-capellakoor Bragi.